Language:

Opvoedstress? Je hoeft je kind echt niet op marktplaats te zetten!

Herken je dat? Je bent amper thuis na een drukke dag op je werk en je raakt meteen in de stress. Het eten moet nog gekookt worden, er ligt nog een berg strijkgoed op je te wachten en als dat nog niet te veel is, huilt je vermoeide kind om aandacht. Je voelt een fikse hoofdpijn opkomen en schreeuwt “Nee...!”, en je kind gaat alleen maar harder huilen.. 

Begin bij jezelf

Wat moet je doen? Allereerst, begin niet bij je kind maar bij jezelf. Kinderen voelen haarfijn aan hoe het met hun ouders is gesteld. Er hoeft maar iets met jou te gebeuren en je kind reageert daar meteen op. Omdat je kind haar/zijn gevoelens nog niet goed onder woorden kan brengen, uit zij/hij die in gedrag dat jij als vervelend ervaart. Daarop reageer jij met vervelend gedrag en zij/hij weer op jou…en ga zo maar door. Met EFT haal je eenvoudig de stress weg


Het is dus belangrijk dat jij eerst van je stress afkomt. Zodra jij rust ervaart en je vol energie voelt, breng je dit over op je kind. En hoe bereik je dat? Naast aanpassing van je leefpatroon, minder plannen en meer tijd voor jezelf nemen, adviseer ik je om EFT toe te passen. Met een aantal sessies EFT haal je eenvoudig de stress weg en voel je je rustiger en ontspannen. Dan ben je in staat om positief met je kind te communiceren.7 belangrijke Tips voor gelukkige kinderen

Je zult merken dat wanneer je positief communiceert met je kind, het zich gewaardeerd, veilig en gestimuleerd voelt. En voor je het weet, keren rust, harmonie en plezier terug in huis. Maar hoe communiceer je positief met je kind? Daar heb ik de volgende tips voor:

1. Geef het goede voorbeeld

Kinderen luisteren niet zozeer naar wat we zeggen, maar kopiëren wat we doen. Je kind spiegelt jouw gedrag en dit kan soms erg confronterend zijn. Dus, als je wil dat je kind eerlijk, behulpzaam, respectvol en vriendelijk is, moet je eerst zelf het voorbeeld geven. Je kind kijkt naar je op en zal van nature alles nadoen.

2. Laat je kind weten hoezeer je het waardeert

Een positief zelfbeeld is het grootse cadeau dat jij je kind mee kan geven. Vertel daarom je kind regelmatig en oprecht hoe waardevol zij/hij voor jou is om wie zij/hij is. Vergelijk je kind niet met een broer of zus of met anderen. Benadruk in plaats daarvan hoe uniek en speciaal je kind is. Bijvoorbeeld: “Wat knap hoe jij tekent.” “Ik ben zo blij dat je deel uitmaakt van mijn leven.” “Ik vind jou zo lief.” “Ik ben zo trots op jou.” “Wat kan jij goed…!”

3. Uit je gevoelens

Kinderen doen ons ook na als het gaat om gevoelens uiten. Wanneer je kind merkt dat jij gemakkelijk je gevoelens uit, zal het dat ook doen. Dat geldt ook wanneer jij je gevoelens opkropt. En door gevoelens op te kroppen wordt de kans op depressie, paniek, stress of gezondheidsproblemen verhoogd. Heb je moeite om je gevoelens te uiten? Met EFT kan ik je helpen om beter bij je gevoelens te komen en om die te uiten.

4. Geef aandacht aan je kind

Wanneer jij je kind aandacht geeft, voelt het zich erkend en gewaardeerd. Je kan aandacht geven door open vragen te stellen over wat zij/hij vindt, waarin zij/hij geïnteresseerd is en wat zij/hij denkt en voelt. Hierdoor leert je kind zelf na te denken en zich uit te drukken. Luister ook daadwerkelijk naar haar/hem en reageer naar behoren. Als je kind je aandacht vraagt terwijl je net met iets bezig bent, vertel het dan wanneer je wél aandacht kan geven.

5. Beloon goed gedrag

Kinderen groeien wanneer we ze vertellen hoe we ze waarderen. Beloon daarom regelmatig goed gedrag. Benoem hoe lief je kind speelt, hoe goed het heeft gegeten of zijn huiswerk heeft gemaakt. Ga bij negatief gedrag niet schreeuwen of in discussie, want daarmee bevestig en stimuleer je dat gedrag. Als je kind slaat of schreeuwt, leg je op een rustige manier uit dat er in dit gezin niet geslagen of geschreeuwd wordt, ook niet door jou.

6. Geef je eigen fouten toe

Kinderen leren door ervaring en daarbij horen fouten. Geef daarom het voorbeeld en geef je eigen fouten toe. Dan weet je kind dat zij/hij ook fouten mag maken. Hierdoor ontstaat een situatie waarin jullie samen haar/zijn problemen kunnen bespreken en jij je kind kunt helpen om oplossingen te leren creëren.

7. Geef grenzen aan en kom je afspraken na

Grenzen en beperkingen geven kinderen een gevoel van veiligheid. Door grenzen aan te geven, laat jij je kind zien dat haar/zijn veiligheid jouw verantwoordelijkheid is. Houd je zelf ook aan al deze grenzen en al je beloftes. Als je namelijk een belofte niet nakomt, zal je kind zich onzeker voelen en denken dat je niet om haar/hem geeft. Vermijd dreigementen of zware straffen – dit zijn ook beloftes. Bedenk kleine, passende consequenties, zodat je ook kan doorzetten. Zo leer je je kind om te begrijpen dat Ja, Ja betekent en Nee, Nee.

Dat zijn de tips. Heb je vragen? Heb je hulp nodig? Wil je graag stress loslaten?

Boek een gratis telefonisch consult met mij of kom naar de EFT intoductietraining in Groningen en ontdek hoe je eenvoudig een ontspannen en plezierig leven kunt creëren voor jou en je kinderen.

Heb jij nog tips, opmerkingen of wil je op dit artikel reageren? Laat het mij dan weten en laat je reactie achter in het commentaarveld hieronder.

Leuk? Deel dit artikel met anderen door op de knoppen hieronder te klikken:

Laat een reactie achter

nog geen reacties
top