Language:

Angst, de allerbeste raadgever!

Het was zes uur ’s ochtends op een koud, guur en verlaten metrostation in Parijs. Ik was twintig jaar en wachtte op de metro die mij naar mijn werk zou brengen, toen er achter mij een ongure man opdook en mij in onverstaanbaar Frans iets toefluisterde. Mijn hart ging tekeer en mijn lichaam verstijfde van angst. ‘ ‘Wegwezen!’ voelde ik, en ik liep weg in de richting van de trap. Daar kwam gelukkig net een vrouw aanlopen. De man schoot weg en ik haalde opgelucht adem.

Angst heeft mij gered

Later besefte ik dat mijn angst mij had gered. Wat vreemd dan, dat angst wordt beschouwd als een slechte raadgever. Van jongs af aan wordt ons geleerd om angst – en andere onplezierige gevoelens – van ons af te zetten. Mij dus ook, en zo groeide ik op met de overtuiging dat het verstandig was om me over mijn angsten heen te zetten. En dat heb ik heel lang gedaan. Zelfs toen mijn vriend net was overleden. Toen werd ik vaak overvallen door gevoelens van angst. Maar, omdat ik wist dat ik niet in levensgevaar was, leken mijn angstgevoelens onterecht en dus probeerde ik me er overheen te zetten. Toen dat niet lukte en deze gevoelens steeds terugkwamen, besloot ik hulp te zoeken bij een psychotherapeut. 

Vroeg of laat komt je angst weer terug

In therapie leerde ik hoe ik mijn angstgevoelens kon wegnemen. Ik moest me concentreren op mijn ademhaling en op rust, en me focussen op positieve dingen. Nu ben ik een echte positivo en een groot voorstander van positief denken, toch merkte ik al snel dat je er met alleen positief denken niet komt. Door positief te denken ga je om je gevoelens heen, in plaats van er doorheen. Hetzelfde gebeurt wanneer je je gevoelens analyseert, er over mediteert en wanneer je positieve affirmaties opzegt. Uiteindelijk mogen je gevoelens er niet zijn. Je duwt ze weg, waardoor je lichaam verkrampt. Het is trouwens enorm inspannend. Ga maar eens voor de spiegel staan wanneer je je angstig voelt, en zeg tegen jezelf: “Ik voel me ontzettend zeker van mezelf!” Voel je ‘m? Het positieve gevoel dat je bij jezelf opwekt, is maar tijdelijk. Vroeg of laat komt je angst weer terug.

Intenser van het leven genieten

Ook bij mij kwamen na een tijdje mijn angsten weer terug. Hierdoor ben ik andere hulp gaan zoeken en kwam ik in aanraking met EFT, wat onderdeel is van de energie psychologie. Ik ontdekte dat alles uit energie bestaat, ook gevoelens. Wanneer je je gevoelens, zoals angst, er laat zijn, kunnen ze vrij stromen. Wanneer je weerstand biedt aan je angst, kan het niet stromen en gaat het vastzitten. Dit leidt tot fysieke klachten, paniekaanvallen en kan ook depressie veroorzaken. En, wanneer je pijnlijke gevoelens vermijdt, vermijd je ook de positieve gevoelens en zal je dus minder blijdschap en geluk ervaren. Natuurlijk kun je nog genieten, plezier hebben en liefhebben, alleen dan is het minder intens. Wanneer je wel je pijnlijke gevoelens toestaat, kan je intenser van het leven genieten.  

Angst is de deur naar liefde

Dit is wat ik nu al een paar jaar doe. Ik zet de deur open voor al mijn gevoelens. Ook al mijn angsten mogen er helemaal zijn. Dit is een van de lastigste emoties om te ervaren, om paniek er helemaal te laten zijn en te doorvoelen. Soms werd ik misselijk, zoveel angst voelde ik. Soms moest ik trillen. Maar daarna voelde ik ontlading, rust en meer ruimte. Angst is een belangrijke leraar geworden. Het laat mij zien waar ik nog vasthoud aan negatieve overtuigingen, onwaarheden en oordelen. Gelukkig kan ik dankzij EFT en veel emotioneel werk de angst toelaten, voelen en transformeren, waardoor de vastzittende energie weer gaat stromen en ik altijd weer uitkom bij gevoelens van rust en liefde. Dus, door mijn angsten er helemaal te laten zijn, ontdekte ik dat angst geen obstakel is in mijn leven, maar de deur naar liefde.

Ik help jou!

Wat zijn jouw angsten? En hoe ga je daarmee om? Analyseer je ze weg? Of richt je je op de toekomst, in de hoop dat je angst vanzelf verdwijnt? Of je angsten nu veroorzaakt worden door fysieke klachten of ziekte, door het overlijden van een dierbare, door het verlies van je baan of door geldproblemen, het is belangrijk om je angst helemaal te voelen. Ik weet uit ervaring dat dit niet makkelijk is. Daarom wil ik je graag helpen. Ik leer je de techniek van EFT, zodat je zelfstandig je angsten kan transformeren naar rust en ontspanning. Dan wordt angst ook jouw beste raadgever, en kan jij ook een steeds diepere laag van geluk, vrijheid en liefde ervaren.

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig? Maak dan een afspraak met mij voor een consult. Het eerste telefonisch consult is gratis.

EFT introductietraining in Groningen

Wil jij meer weten over EFT? En wil je je de techniek eigen maken om zelfstandig je angsten te transformeren naar rust en ontspanning? Meld je dan aan voor mijn EFT Introductie Training in Groningen. 

Coachingsmiddag Hooggevoeligheid 

Voel jij je overweldigd door je gevoelens? Heb je last van onzekerheid en angsten? Als je hooggevoelig bent, beleef je je angsten nog intenser dan anderen. Nodig mij uit voor een coachingsmiddag over Hooggevoeligheid, en leer hoe je van je hooggevoeligheid je kracht kan maken!

Alsjeblieft... ontvang mijn gratis e-book!

Download hier mijn gratis e-book: 'In 7 stappen naar een leven vol kracht en vrijheid'  Veel plezier ermee! 

En, hoe ga jij om met angsten? Luister je ernaar of liever niet? Heb je tips? Laat je reactie achter in het commentaarveld hieronder. ik hoor heel graag van je!

Leuk? Deel dit artikel met anderen door op de knoppen hieronder te klikken:

Laat een reactie achter

6 reacties
Hoi Elles, Wat moedig van jou om zo open en kwetsbaar over zo'n diepgaand onderwerp te schrijven. Dank je wel voor je heldere inzichten en voor je warme, bemoedigende woorden. Warme groet, Wim
Wim Beunderman
Mooi stukje, Elles! Maakt me nieuwsgierig...
Karin
Mooi! Herkenbaar.... toen ik 13 jaar geleden volledig opgebrand thuis kwam te zitten, ben ik naar een therapeute gegaan, die via vragen mijn aandacht mijn eigen lichaam in leidde. Ik had al zeker twee jaar last van een zeurende pijn aan mijn rechterkant, in de buurt van mijn lever. Ik was er bang voor, ik dronk in die tijd best veel en was bang, dat het mijn lever was.... De therapeute leerde me, dat ik naar de pijn toe mocht gaan en er lief voor mocht zijn. Het was immers onderdeel van me, dus kon ik er maar beter lief voor zijn, was haar redenatie tegen mij. Die werkte... Wat er toen gebeurde, heeft mijn hele leven veranderd: toen ik naar de pijn toe wilde gaan om het te omarmen, er lief voor te zijn, begon het te bewegen. Ik voelde fysiek de pijn verschuiven, eerst naar mijn rechterkant, toen naar boven, mijn nek in, vervolgens naar beneden mijn rechterbeen in. Overal bleef ik het volgen, met liefde en verwondering. Uiteindelijk kwam het in mijn grote teen terecht en ik voelde hoe de pijn van daaruit mijn lichaam verliet. Een soort energetische 'plop' ;-) Weg was het en ik heb er geen last meer van gehad..... Vanaf dat moment geen angst meer in mijn leven. Even nuanceren.... genoeg angst, maar als ik me er bewust van word, dan ga ik er rap op af, met alle liefde, die ik bezit ;-) .... en ja, ondertussen heb ik veel meer geleerd (hooggevoeligheid o.a. :-)). Zeker dat angst een goede raadgever is. En pijn ook.... Dank, Elles! Lieve groet, Marc
Marc
Hallo Marc, Dank je wel voor je bijzondere verhaal. Herkenbaar inderdaad en ik vind het heel mooi hoe jij omschrijft hoe je nu met angst omgaat: Als ik angst voel, ga ik er rap op af met alle liefde die ik bezit. Prachtig! Heel waardevol! Dank je wel. Lieve groet, Elles
Elles
Mooi en herkenbaar geschreven Elles. Met name het verschil tussen gezonde en ongezonde angst! Elke emotie is immers een signaal van iets anders wat aandacht vraagt en gekend wil worden daaronder. De betrokken en openhartige respons op je verhaal maken mij opnieuw duidelijk dat er langzaam aan een ander perspectief doorbreekt, een paradigma-verschuiving. Dat voelt inspirerend. Zoals Marc schrijft: voelen, er rap op afgaan en die angstige emotie uitnodigen om in jouw wezenhart hart te komen. Wat heerlijk toch dat er zoveel verschillende wegen zijn die naar dezelfde kern toegaan, als stralen naar de Zon!
Annet
Hoi Annet, Ik voel ook dat er een bewustzijnsverschuiving gaande is. Steeds meer mensen die wezenlijk begrijpen hoe belangrijk het is om alle gevoelens er te laten zijn, te ervaren, als energie te laten stromen, hoe moeilijk dit soms ook is, waardoor je in contact komt met je wezen, je ware natuur. Mooi dat jij het ook zo ervaart. Dank je wel voor je mooie reactie!
Elles
top